#58 Overvloed in geluk en vrijheid

Een overvloed ervaren in geluk en vrijheid hoe doe je dat? Dit en meer heb ik uitgebreid besproken in mijn eerste Facebook video sessie op 13 november jl. Tot mijn grote verassing kon ik ook zonder slides met gemak een uur vullen over dit onderwerp.

Overvloed houdt mij al tijden bezig:

Ik ben immers al ruim een half jaar bezig met het ontrafelen van het fenomeen overvloed. Ik was al bekend met “the law of attraction?” zoals beschreven werd in The Secret. Daar kwamen van de zomer ook de youtube filmpjes van Esther Hicks bij. Toch was het voor mij nog onbevredigend. Want alleen denken aan overvloed is immers onvoldoende om het te creëren. Als ik dit alleen met mijn hoofd kan realiseren dan had ik dit al veel eerder in mijn leven gehad. Dus wat is dan het geheim van creatiekracht?

De missing link kwam afgelopen zomer op mijn pad toen ik in aanraking kwam met Tom de Kok. In zijn wake up courses kreeg ik de ontbrekende antwoorden zomaar voorgeschoteld. Ik heb sindsdien enorm veel bijgeleerd over manifesteren van mijn eigen creatiekracht.

Dit heb ik direct toegepast en geïntegreerd in mijn eigen onweerstaanbare aanbod van maandelijkse coachdagen bij mij thuis. Hierin heb ik het het onmisbare element toegevoegd in ieders zoektocht naar overvloed in geluk, rust en vrijheid. Misschien is dat wat jij ook graag wilt in jouw leven? Een overvloed aan dat wat voor jou belangrijk is. Voor de meeste mensen is dat in ieder geval geluk.

Wat is geluk:

Allereerst wat is dan geluk? Ik stel voor om als werktitel de volgende definitie te gebruiken. Geluk is de staat waarin jouw verwachtingen overeenkomen met jouw realiteit in combinatie met het kunnen nastreven van de eigen doelen op het gebied van persoonlijke groei en ontwikkeling. Dit kun je slechts bereiken wanneer je alleen jezelf verantwoordelijk maakt voor jouw eigen geluk. Wanneer je zuiver blijft waarnemen en voorkomt dat je jouw eigen percepties projecteert op een ander dan maak je kans op overvloed aan geluk. Tenzij je vooral gefocust bent op tekorten.

Daarnaast blijkt dat het hebben van kwaliteitsvolle menselijke relaties een van de meest belangrijke aspecten wat zorgt voor geluksbeleving. Bij kwaliteitsvolle relaties ervaar je dat je mag zijn wie je bent zonder oordeel van de ander. Een essentieel kenmerk is dus het ontbreken van goed of fout naar een ander toe en dus ook naar jezelf toe.

Genoeg om verder uit te diepen dus. Ik ga het stap voor stap bespreken in de komende blogs.

Verwachtingen versus realiteit:

Allereerst dus het uitgangspunt dat we geluk ervaren wanneer onze verwachtingen overeenkomen met de realiteit. Dit is logisch, want wanneer onze verwachtingen niet worden waargemaakt dan ervaren we dat als een teleurstelling.

Dit is echter een onbewust proces, want we vinden onze eigen verwachtingen namelijk logisch en vanzelfsprekend. Dus een belangrijke eerste stap is om ons bewust te worden van de eigen verwachtingen die we projecteren op een externe gebeurtenis. Dit kan goed uitpakken en dan noemen we het een verrassing. Dit geeft zeker een geluksgevoel.

Meestal ervaren we echter teleurstellingen wanneer de realiteit afwijkt van onze verwachtingen. Om die reden vraag ik in mijn coaching ook altijd om vooraf de verwachting van de actie te formuleren. Zodat we na afloop van jouw actie hierop kunnen reflecteren. Verwachtingen zijn immers zo onbewust dat wanneer we dit niet expliciet benoemen en beschrijven dan lijken ze alweer verdwenen te zijn na de actie. Daarnaast ontstaan de meeste geleerde lessen immers door discrepantie tussen verwachtingen en de realiteit, met name wanneer het tegenvalt!

Alleen wanneer we niet krijgen wat we willen dan voelen we ons vaak verdrietig, angstig, gefrustreerd, gekwetst of teleurgesteld. Dit is allesbehalve het gewenste geluksgevoel. Dan draait ons hoofd vaak overuren.

Alles wat je denkt dat een ander denkt, dat denk je zelf:

Het gaat nog een stap verder wanneer we dan ook nog denken dat een ander van alles van ons verwacht. Dan ervaren we het tegendeel van overvloed aan vrijheid. Dit kan een gevoel van sociale en mentale druk geven. Zeker wanneer we denken dat we hier niet aan kunnen voldoen.

Wat we vaak vergeten is onszelf de vraag te stellen of het waar is wat we ons in ons hoofd hebben gehaald. Of zijn het wellicht onze eigen verwachtingen die we geprojecteerd hebben op de ander. Om daar dan vervolgens boos of gefrustreerd over te worden. Dus een belangrijke vraag om onszelf te stellen is: is het werkelijk waar dat anderen dit allemaal van ons verwachten? Of hebben we ons dat maar in ons hoofd gehaald.

Piekeren over onze eigen hersenspinsels is het meest onhandige om te doen. Toch zijn er legio mensen die zichzelf zo tergen en uit de slaap houden. Zeker wanneer we ons dan ook een slachtoffer voelen door de aannames die we zelf hebben gedaan. Dus ik herhaal het nog maar even; “Alles wat je denkt dat een ander denkt…. dat denk je zelf!”.

Ons geluk niet in handen van een ander leggen:

Wanneer we ons een slachtoffer voelen omdat we verwachtingen projecteren op een ander en daar teleurgesteld over raken dan hebben we ons geluk uit handen gegeven. Dit geldt ook wanneer we het vervullen van onze behoeften laten afhangen van een ander. Ook dan hebben we de regie over ons leven weggegeven en dan is het nog maar de vraag of we gaan krijgen wat we denken nodig te hebben.

Ik gebruik hier graag altijd de metafoor van voorin onze eigen levensbus gaan zitten en daarmee weer de verantwoordelijkheid terugpakken. Wanneer we met één vinger naar een ander wijzen dan wijzen er altijd nog drie vingers terug naar onszelf. Het kijken naar ons eigen aandeel lijkt in eerste instantie confronterend en pijnlijk. Alleen het is de enige manier om werkelijk weer de controle over ons eigen geluk terug te nemen.

Feitelijk kunnen we immers alleen ons eigen gedrag veranderen en aanpassen. Dus door naar onszelf te kijken maken we onszelf weer verantwoordelijk voor het effect van ons eigen gedrag en gedachten. Daarmee nemen we weer het heft in handen voor onze eigen geluksbeleving.

Vandaar dat dit altijd de eerste stap is in coaching of begeleiding van anderen. Hoe graag we ook willen helpen, zolang een ander achterin zijn eigen bus zit, is het onmogelijk diegene fijner te laten voelen. We hebben zelf de verantwoordelijkheid hierover te nemen, het kan niet anders als we gelukkig willen zijn.

Doen wat wél werkt:

Een volgende stap is dan om te kijken naar wat wél werkt in plaats van wat niet werkt. Wanneer we ons ongelukkig voelen en de schuld daarvan buiten onszelf leggen, zetten we onszelf eigenlijk buitenspel. Het is de kunst om juist dan een draai te maken en jezelf te vragen wat is de eerste kleine stap die ik nu kan doen om mijn situatie te veranderen.

Veranderen bestaat immers uit twee delen, bewustwording en in actie komen. Wanneer we de controle over jouw eigen handelen weer terugpakken, maken we onszelf weer verantwoordelijk. Dan kunnen we ook weer gaan focussen op eerste welke stap te zetten.

Wat kunnen we doen wat als een domino steen effect gaat hebben op ons geluk? We kunnen nu onszelf de vraag stellen: wat is dat ene wat het verschil gaat maken. Wat is helpend en versterkend en gaat bijdragen aan het het grote geheel?

Wat is dat ene wat je kunt doen volgens de 20-80 regel:

Mijn antwoord op deze vraag was ontspanning. Hier heb ik al eerder een blog over geschreven. Hoe mijn leven vanaf juni compleet veranderde vanaf het moment dat ik mij alleen maar ging focussen op ontspanning.

Ook daar werkte het NLP communicatiemodel weer uitstekend. Want door vooral te kijken naar ontspanning, filterde ik vanzelf van alles weg waar ik daarvoor last van had. Het is immers niet de gebeurtenis die bepaalt hoe ik mij voel, het is hoe ik deze aan mijzelf weergeef.

Dus de combinatie van mijzelf verantwoordelijk maken voor mijn eigen gedrag, het effect daarvan en de stemming van waaruit ik handel is het eerste wat nodig is. Vervolgens stoppen met verwachtingen projecteren op mijzelf en anderen en meer feitelijk gaan waarnemen wat er nu werkelijk is. Tezamen met focussen op datgene wat werkt heeft mij een enorme boost gegeven in mij geluksbeleving.

De eerste helft van creatiekracht:

Dit is de eerste helft van creatiekracht. Dit wisten we allemaal al, toch? Dat eigen verantwoordelijkheid nemen hierbij lonend is. In mijn volgende blog ga ik dieper in op het gebruiken maken van mijn creatiekracht om overvloed te gaan ervaren in datgene wat ik ook werkelijk voor mijzelf in petto heb.

Tenslotte is overvloed een vast gegeven in het leven. Want als jij nu ervaart wat je niet wilt hebben, dan is dat er vast ook in overvloed? Wanneer je streeft naar meer tijd, geld of liefde dan heb je nu vast het tegenovergesteld in veelvoud in je leven. De belangrijke vraag is dan natuurlijk hoe je dit kunt omdraaien in overvloed van wat je wél wilt?

Wil je dit geheim ook weten en vooral gaan toepassen op jouw eigen leven. Doe dan nu mee met mijn Leren Manifesteren dag op zaterdag 11 januari in Vinkeveen. Want daarin ga ik dit allemaal met je delen.

Wil jij ook mijn blogs ontvangen:

Ik schrijf geregeld een persoonlijk blog waarin ik mijn belevenissen koppel aan mijn kennis van NLP die mij weer geleerde lessen hebben opgeleverd. Hopelijk ook ter inspiratie van jou. Ken jij mensen die deze blogs gemakkelijk per mail willen ontvangen? Voel je vrij het door sturen. Inschrijven kan via deze link:

NB je kunt nog steeds gratis mijn video over overvloed in geluk en vrijheid bekijken op mijn besloten Facebook groep. Schrijf je HIER in dan krijg je de uitnodiging om te kijken wanneer het jou goed uitkomt.

@mireilleverhoef, 12 december 2019