#61 Ongekende vrijheid

Dat heeft de recente verandering in mijn werk mij opgeleverd! Wat is er veel gebeurd de afgelopen weken! Zodanig veel dat ik het nog niet eens kon vatten in een of meer van mijn inspiratieblogs. Ik doe een poging nu de meeste stof is neergedaald.

Onverwachts afscheid:

In januari hoorde ik dat de NLP Leadership training bij NTINLP stopgezet gaat worden. Deze training geef ik al ruim 10 jaar samen met mijn vaste NLP collega en vooral vriend. Wij hebben samen in het afgelopen decennium enorm veel opgebouwd. Zoals vaak bij ongewenste veranderingen komen deze onverwachts. Zo was dit ook voor mij.

Ook al wist ik het van binnen allang dat het tijd was om te stoppen, toch was het een schok op dat moment. Dit is vast herkenbaar, want dit hoor ik ook mensen vaak zeggen die afscheid moeten nemen van geliefden. Zelfs als zij wisten dat het eraan zat te komen. Het moment zelf is vaak toch onverwachts.

Geen behoefte meer aan verklaringen of zekerheid:

Wat ik vervolgens bij mijzelf opmerkte, was dat ik totaal geen behoefte had aan uitleg of verklaringen. Ik voelde van binnen allang dat het voor mij tijd was om door te gaan. Dan is elke redenatie die als feit wordt opgevoerd voor mij onnodig en vooral onvolledig. Het besluit is genomen. Dan is nu het zaak om zo goed mogelijk samen af te ronden en vooral weer door te gaan.

Dit was voor mij een ongekende ervaring die mij blij en tevreden maakte over mijn eigen groei. Vroeger zou ik eindeloos lang hebben willen praten over het hoe en waarom. Nu was het voor mij van binnen rustig en duidelijk. Het was tijd om te gaan, dat voelde ik van binnen ook al heel lang.

Ik durfde alleen zelf nog niet het besluit te nemen, omdat het mij ook veel zekerheid en daarmee (schijn)veiligheid bood. Elke maand twee dagen vast inkomen is als alleenstaande moeder met alle vaste lasten best handig. Dus achteraf gezien ben ik ook enorm dankbaar dat dit besluit nu pas is genomen en niet al 3 jaar geleden toen ik net gescheiden was.

Opnieuw werd ik geconfronteerd met mijn behoefte aan zekerheid en de wens dit te kunnen controleren. Terwijl ik allang weet en ervaren heb dat er maar 1 ding zeker is, namelijk dat alles onzeker is!

Nieuwe mogelijkheden:

Zoals ik ook allang weet dat wanneer er ergens een deur dichtgaat, er altijd een raampje opengaat. Met het afsluiten van dit decennium ontstonden direct nieuwe mogelijkheden. Want het geven van deze NLP leadership practitioner en het vervolg ervan de Advanced Leadership hoort namelijk gewoon bij wie ik ben én wie ik wil zijn als NLP trainer.

Wat vooral direct voelbaar was, is dat ik zoveel ruimte ervoer om werkelijk dicht bij mijzelf te blijven in het aanbieden van mijn werk. Zo merkte ik op hoezeer ik mijzelf nog had ingehouden als het gaat om mijn online NLP trainingen.

Onbewust loyaal:

Ik heb namelijk al ruim 1,5 jaar een prachtige complete NLP online training klaarliggen waar ik nog nauwelijks ruchtbaarheid aan heb gegeven. Ineens besefte ik hoe dat kwam. Ik was op een diepere laag onbewust loyaal aan het NLP instituut waar online trainingen en online luisterboeken niet bij het assortiment hoorde. Ik had daar van binnen bij mijzelf een conclusie aan getrokken. Dat het wellicht niet oké zou zijn.

Terwijl dit nooit zo aan mij gecommuniceerd is! Integendeel want mijn luisterboek wordt hier gewoon in de kennismakingsbrief al geïntroduceerd. Dit is dus echt mijn eigen verhaal wat ik ervan gemaakt had. Waarschijnlijk omdat mijn ambitie nog veel verder reikt en dat het dus meer de wens als vader van de gedachte is geweest om online ondersteuning te bieden bij alle NLP practitioners.

In ieder geval ging ik nog niet volledig hiervoor, zolang ik nog verbonden was aan dit NLP instituut. Deze loyaliteit merkte ik pas op toen het bericht van stopzetten kwam. Zo gaat dat meestal, dat je pas achteraf het patroon kunt zien.

Bevrijd:

Zomaar voelde ik mij enorm bevrijd. Nu kan ik gewoon helemaal mijzelf laten zien met alles wat ik gemaakt heb. Ik heb zo’n passie voor NLP en ik geloof oprecht in de mogelijkheden van het internet. Door alles online te kunnen aanbieden wordt ineens kennis beschikbaar die voorheen achter gesloten trainingsdeuren zat.

Ik hou van openheid en van kennis delen, dat is al jaren mijn motto. Dus ik heb al in de zomer van 2018 de hele basis van de NLP practitioner gevat in de online training Anders Denken Anders Doen met NLP. Alle NLP tools en structuren die het mogelijk maken om anders te kijken naar hetzelfde. Want dat is de start van elke gedragsverandering!

Een compleet online programma waar je minimaal 8 weken maar eigenlijk met gemak wel jarenlang profijt van kunt hebben! Zodat je ook werkelijk verandering bij jezelf gaat opmerken, omdat dit pas in de loop van de tijd zichtbaar is. Ineens kon ik de enorme trots voelen voor wat ik allang heb gemaakt, maar nog onbenut heb gelaten.

Integreren en vasthouden van de kennis:

Online trainingen zijn trouwens wat mij betreft geen vervanger voor een live NLP practitioner. Maar wat een extra mogelijkheden biedt deze online training Anders Denken Anders Doen met NLP om de geleerde kennis werkelijk te integreren in je leven!

Na afloop van elke training opnieuw hoor ik de wens van cursisten om de NLP kennis vast te kunnen houden. Mensen zijn dan zo enthousiast geworden en vrezen dat wanneer zij weer overgaan tot de orde van de dag, dat de kennis daarmee vervaagt.

Dat is vaak ook de realiteit. Zolang je ergens intensief mee bezig blijft, kun je het vasthouden en verder verdiepen. Alleen zodra je weer terugvalt op de oude routines, dan lijkt ineens de NLP kennis weer heel ver weg te zijn geraakt. Dan heb je voor jezelf iets te doen om de kennis vast te houden en door te pakken.

Trots op mijn specialiteit:

Dus ik heb ontdekt dat hier mijn kwaliteit ligt. Het faciliteren in integreren! Door mijn online NLP trainingen en mijn maandelijkse NLP coachdagen in kleine groepjes bij mij thuis.

Eigenlijk merk ik dus nu pas hoe trots ik ben op wat ik allang op de plank heb liggen. NLP is zo mooi opgebouwd. Je hoeft bijvoorbeeld alleen maar het NLP communicatiemodel te leren kennen om in 1 klap al jouw misverstanden in communicatie met anderen te begrijpen. Elke keer kun je een laagje verdiepen en daarmee leer je elke keer jezelf weer een beetje beter kennen en begrijpen. Stapje voor stapje, heel simpel en vooral doeltreffend.

Vele stappen gaan volgen:

Dus de komende tijd ga ik nog veel meer deze kant van mijzelf laten zien. Ineens besef ik pas echt hoezeer ik dit nog onbenut heb gelaten. Nu voel ik pas echt dat ik dit in alle vrijheid in het openbaar kan brengen. Op eigen titel en op eigen kracht.

Simpelweg omdat het zo effectief is om alle communicatiemogelijkheden via het internet te benutten. Ik ben dus een groot fan van blended learning. Daarmee bedoel ik de perfecte combinatie van zowel live trainingen als in groepen of 1:1 coaching. Dus zowel trainen op locatie als lekker thuis online leren. De perfecte combinatie van luisteren, kijken, lezen en aan den lijve ervaren! Blended it is!

En dit is nog maar het begin van vele nieuwe stappen die ik aan het zetten ben.

Wordt vervolgd… 😉

Wil jij ook mijn blogs ontvangen:

Ik schrijf geregeld een persoonlijk blog waarin ik mijn belevenissen koppel aan mijn kennis van NLP die mij weer geleerde lessen hebben opgeleverd. Hopelijk ook ter inspiratie van jou. Ken jij mensen die deze blogs gemakkelijk per mail willen ontvangen? Voel je vrij het door sturen. Inschrijven kan via deze link:

@mireilleverhoef, 24 februari 2020

Comments

 1. Ton Primus

  Fijn om te lezen dat je deze ontwikkeling heb doorgemaakt en er niet meer van ondersteboven raakt.
  Zelf stabiel en het stuur in eigen hand, met dat wat je beïnvloeden kunt door te zijn, die mens die Jij wilt zijn.

  Ja, het aanwezig en bewust zijn, dat het Universum met je samenwerkt, je zielepad helpt te vervolmaken.
  Als een pelgrim onderweg door met en van elkaar te leren, dat je alle met elkaar verbonden bent, hoewel het doel van de reis verschillend kan zijn.

  Een ontmoeting is nooit toevallig, de boodschap herkennen de (levens)kunst.

  Succes met vervolmaken van de Levenskunst.