#64 Darwin zei het al…

De beroemde uitspraak van Darwin is in de volksmond omgetoverd naar: “the survival of the fittest”. Dit lijkt nu akelig actueel te worden met het Corona virus dat vooral de oudere en zwakkeren lijkt te treffen.

Dit was trouwens niet wat hij precies bedoelde. Zijn uitspraak was vooral: “Díe soort die zich het meest aanpast aan de veranderende omstandigheden, zal de nieuwe situatie overleven”. Hier kan ik mijzelf beter in vinden. Deze lijkt wat mij betreft op de vooronderstelling van NLP; “Diegene die het meest flexibel is, zal het systeem beheersen”.

Wat is het systeem?:

Deze vraag komt altijd wanneer we in de NLP Leadership Practitioner de 15 vooronderstellingen van NLP behandelen. Wat is dan het systeem? Het handigste is om ervan uit te gaan dat dit alles is. Dus dan is het uitgangspunt wanneer je flexibel genoeg bent om je aan te passen aan alle veranderende omstandigheden, dat je in staat bent om te kunnen gaan met de nieuwe situatie.

Dit vraagt acceptatie van de huidige situatie. Hier ontstaat vaak het knelpunt. Want acceptatie van een situatie die niet fijn is zou suggereren dat je dan accepteert dat deze situatie zo onplezierig blijft. We trekken het dan als het ware door naar de toekomst. En dit is niet wat we willen en dus lastig te accepteren. We willen immers niet dat het zo blijft zoals het nu is.

Het omgekeerde is waar:

Het blijkt juist dat het omgekeerde het geval is. Pas wanneer je de huidige situatie kunt accepteren, zal het ook kunnen gaan veranderen. Tot die tijd blijf je in de weerstand en dus blijft de situatie ongewenst. Zolang je het niet accepteert dat het is zoals het is, zal de situatie ook niet fijner worden of veranderen.

Acceptatie is dus eigenlijk een gebrek aan weerstand. En weerstand is binnen de NLP een gebrek aan rapport. Rapport is het typische NLP woord wat staat voor contact, een klik, een fijne verbinding met jezelf en een ander.

Rapport is dus díe staat waarin je wederzijds ontvankelijk bent voor elkaars suggesties. Dit geldt natuurljk voor de communicatie tussen twee of meer personen. Alleen dit kun je ook betrekken op jezelf. Ben jij eigenlijk wel in rapport met jezelf wanneer je de huidige situatie niet accepteert zoals hij is?

Hoe buig je dit om:

Wanneer je kunt accepteren dat de wereld waarin wij nu leven volkomen veranderd is, betekent dit dat je stopt met je ertegen te verzetten. Dan heb je er vrede mee ook al is het allesbehalve fijn. Dit is een klus! Dit is soms een megaklus.

Hoe verander je dus een situatie waarin je niet in rapport bent met jezelf omdat je de omstandigheden buiten jezelf niet accepteert? Heel simpel, door dezelfde stappen te zetten om in rapport te komen met een ander. Rapport is het proces van volgen en leiden door af te stemmen en te spiegelen. Dus door mee te bewegen met hoe het is, ofwel te volgen.

Wat allemaal niet meer kan:

Wanneer ik mijzelf laat gaan, kan ik mij laten verliezen in verdrietig voelen over wat er niet meer kan. In mijn geval alleen van leuke dingen en mijn werk waar ik zoveel voldoening uit haalde. Dus ik mis de feestjes, het samenzijn met al mijn vrienden tegelijkertijd, het bezoeken van festivals, het spontaan elkaar opzoeken, uit eten gaan, terrasjes pakken, naar de sauna gaan, naar het strand gaan, uit eten gaan, verjaardagen vieren en nooit hoeven nadenken over met hoeveel mensen ik tegelijkertijd kan zijn.

Dan heb ik het nog niet eens over het knuffelen en omarmen tijdens begroetingen en afscheid nemen. Of troosten bij verdriet. Ik mis het vastpakken van mijn piepjonge neefje en ik zie hoe mijn ouders dit helemaal missen. Mijn moeder wilde al een knuffel aan een stok binden om zo op 1,5 afstand toch met hem te kunnen spelen. Dat is dan wel weer een creatieve oplossing 😉

Wat ik mis:

Ik mis dan ook het werken met groepen, het samen zijn met cursisten en collega’s. Ik mis ook het inkomen wat ik gewend was hier elke maand voor te krijgen. Ook mis ik de structuur en duidelijkheid van plannen maken voor wat dan ook. Want 1 ding is zeker alles is onzeker nu.

En dit is alleen nog maar het rijtje van mij en ik heb het allesbehalve slecht. Want ik heb het wel super gezellig thuis. Ik geniet van het samenzijn met mijn dochter, de spelletjes samen, het varen samen en het feit dat ze graag bij mij wil zijn. Ik geniet van de bezoekjes van mijn zoon en vriendinnen, het samen eten en varen. Ook geniet ik intens van het samenzijn met mijn vriend die ik in deze tijd meer kan zien dan in een normaal werkende periode. Het samenzijn met hem is sowieso een groot avontuur voor mij, wat logisch is omdat het een prille liefde is. Dus heerlijk!

Ook voel ik mij gezegend met gezonde ouders en familie, die ik ook nog regelmatig kan zien, buiten op 1,5 meter afstand in Vinkeveen waar ruimte zat is. Dus ik mag helemaal niet klagen.

Hoe zou het zijn als je ook nog geconfronteerd bent met ziekte, overlijden of het niet kunnen bezoeken van je familie. Of gescheiden zijn van je geliefde en niet weten wanneer je elkaar weer kunt gaan zien. Of wanneer je nu besluit te gaan scheiden, omdat het nu meer zichtbaar is dan ooit dat de relatie op is. Of dat je de zorg hebt voor je (zieke) kinderen die nu niet mee naar de dagopvang kunnen, terwijl je dit probeert te combineren met een fulltime baan. Zo zijn er zoveel scenario’s te bedenken die erger zijn dan die van mij.

Hoe lang blijf je dit missen:

Dat was de confronterende coachvraag die ik kreeg. Hoe lang ik van plan was hierin te blijven zitten? In het gevoel van missen. Mentaal privé dan, want feitelijk had qua werk al direct de omschakeling gemaakt.

In mijn werkcontext kon ik wel de filosofie van Darwin gelijk toepassen. Ik was immers allang online klaar voor de toekomst, nu kreeg ik ineens de omstandigheden aan mijn kant. Want waar voorheen mijn NLP collega’s en cursisten nog wat sceptisch waren over de kansen en mogelijkheden van NLP online, is dat nu in 1 klap 180 graden gekeerd.

Ineens blijkt veel meer mogelijk te zijn als het gaat om online werken en ontmoeten. Dus ik zoom mijn online coachdagen, mijn NLP trainingen zijn online en ik krijg nu nieuwe opdrachten op mij af die helemaal in deze lijn zitten.

Ik organiseer weer online webinars en masterclasses over omgaan met de situatie die massaal bekeken worden en als zeer waardevol beoordeeld worden. Dus qua werk ben ik allang omgeschakeld. Nu nog privé de slag maken naar totale acceptatie.

Omschakelen:

Want vandaag is het Koningsdag, ik zou een hele dag met mijn vrienden doorbrengen op het festival terrein van Loveland en dit zou de start van een super fijne lente en zomer gaan worden. Ik heb nu besloten dat ik ook deze omstandigheden accepteer. Want ik weet dat als ik deze intentie zet en daar een besluit over neem, dat ik ook de juiste acties zal doen die in lijn hiermee zijn. Dit is hoe ik alles tot nu toe creëer in mijn leven. Dus ik stop nu met focussen op wat er niet meer is. Ik ga nu doen wat ik allemaal allang weet!

Daarnaast zal dit ook mijn dochter helpen wanneer ik dit als voorbeeld voorleef. Want ook voor deze 18 jarige jongvolwassene is deze periode een flinke les in omgaan met teleurstellingen. Dus wanneer ik omschakel zal het voor mijn omgeving ook weer makkelijker zijn. Voor mij is het helpend te weten dat ik het niet alleen voor mijzelf doe, maar ook voor haar. Dat maakt mijn motivatie alleen maar sterker. Dit is vast herkenbaar voor iedereen die besluit om iets te gaan veranderen.

Besluiten en in actie komen:

Ik weet dat het gaat over besluiten nemen! Om dt beslissen dat ik accepteer dat het is zoals het is, want dan kan ik ook weer een feestje van maken. Zoals ik dat altijd al doe in mijn leven. Metaforisch dan! Want dan kan ik genieten van wat er is. Het is maar hoe je kijkt! Er is altijd iets leuks en fijns te zien.

Tenslotte ben ik ongelooflijk goed uitgerust met mentale tools om om te gaan met veranderende omstandigheden. Daar gaan momenteel mijn online masterclasses over. Die ik weer gratis ben gaan geven, net als de Corona actie van mijn luisterboek ook nog steeds (zeer goed) loopt. Daarmee krijg je de eerste hoofdstukken gratis. Delen is tenslotte groeien!

Ik hoop dat het jou ook lukt om de omschakeling te maken? In welke situatie je ook zit! En mocht je dit nog niet zo makkelijk vinden, gun jezelf dan wat hulp hierbij. Zo geef ik de komende week weer meerdere malen een helpende workshop waarin ik je drie simpele principes deel die het voor jou makkelijker maken om te accepteren wat er is.

Want een vriendin zei altijd al:

“Verander wat je niet kan accepteren en accepteer wat je niet kunt veranderen!”.

Fijne Koningsdag!

Wil jij ook mijn blogs ontvangen:

Ik schrijf geregeld een persoonlijk blog waarin ik mijn belevenissen koppel aan mijn kennis van NLP die mij weer geleerde lessen hebben opgeleverd. Hopelijk ook ter inspiratie van jou. Ken jij mensen die deze blogs gemakkelijk per mail willen ontvangen? Voel je vrij het door sturen. Inschrijven kan via deze link:

@Mireilleverhoef, 27 april 2020

Comments

  1. Ted Wesselink

    Hoi Mireille,

    Interessant, stemt je echt tot nadenken.
    Compliment voor de manier waarop je een en ander verwoord hebt!
    Fijne dag, succes, blijf gezond!♥️♥️♥️