#56 No spang…

Dat betekent in Suriname zoiets van maak je niet druk! Geen stress of zorgen, want ontspannen is hier het motto. Wat een zalig verblijf heb ik gehad en wat een ontspannen mentaliteit heb ik ontmoet. In combinatie met een overvloed aan vriendelijkheid van de Surinamers. Het was in 1 woord een topverblijf.

Afgelopen week was ik samen met mijn dochter op bezoek in Suriname. Mijn zoon loopt vijf maanden zijn hotelstage in Paramaribo. Ik had hem al ruim twee maanden niet gezien, dus de ontmoeting met hem was absoluut het hoogtepunt van de reis.

Veranderen door verblijf in Suriname:

Wat is zo’n verblijf in het buitenland toch een vormende ervaring voor persoonlijke groei. Ik zag ineens mijn zoon als een man die zich als beschermheer opstelde naar zijn zusje en mij. Met gemak en zelfverzekerdheid zorgde hij ervoor dat wij steeds in de juiste taxi belandden. Hij liet ons vol trots kennis maken met zijn huis(genoten), zijn werkplek, zijn fijnste restaurantjes en favoriete dansclubs. Hij toonde ons zijn leven daar en begeleidde ons dagelijks weer veilig naar ons hotel.

Hij voelt zich enorm thuis in dit land. Wat zichtbaar was in zijn galante leiderschapsstijl waarmee hij al zijn belangrijke plekken en ervaringen met ons deelde. Ik had een zoon zien vertrekken en ontmoette hier een krachtige jonge man met galante leiderschapskwaliteiten. Wow wat een ontwikkeling, zo mooi om te zien.

Een eigen tour:

Ook had hij samen met zijn studiegenootjes een mooie privé tour naar het binnenland voor ons geregeld. In een samengesteld gezelschap van nog een ouderpaar samen met een jonger zusje, de drie studiegenoten en wij zelf, gingen we op pad met privé gids en kok. We hadden geboekt bij Su4you, de speciale reisorganisatie voor de stagiaires daar. Dus een tour zonder al teveel comfort en vooral erg avontuurlijk.

We waren de testgroep voor een nieuwe locatie die op het eind van de bewoonde wereld van de rivier lag. Kumalu is de naam, een aanrader! Daar ontmoette we de kleinzoon van de voormalige medicijnman van het dorp. Hij is daar op de geboortegrond van zijn familie opnieuw een toeristenretort aan het opzetten. Ik heb genoten van het ondernemerschap van deze jonge Surinamer die ons gids was gedurende deze dagen. Hij heeft grote plannen met dit eiland in de rivier. Ik heb veel met hem gesproken over zijn businessplan en het zat echt goed in elkaar.

Ondernemersdroom:

Hij weet hoe zijn droom eruit zien, want 50 jaar geleden had zijn oom het goed voor mekaar hier op deze plek. Toen vloog elke week een charter met 30 toeristen heen en weer om hen hier een onvergetelijk verblijf te bezorgen. Ook kwamen de dorpelingen uit de buurt in de avonden de mensen vermaken met lokale dans en zang. Er werden tochten op de rivier georganiseerd, middagen in de waterval doorgebracht, expedities in het bos, wandeltochten langs de dorpen, varen onder sterrenhemel in de nacht onderwijl op zoek naar kaaimannen.

En dit allemaal wordt nu nieuw leven ingeblazen. Stap voor stap bouwt hij de huisjes op weer richting het niveau waarop het ooit was. Ook laat hij de dames uit het dorp bij toerbeurten schoonmaken zodat het geld eerlijk verdeeld wordt. Zijn eerstvolgende plan is het aanschaffen van een ijsmachine want dat kunnen ze in het dorp ook goed gebruiken. En zo sprak hij vol passie en trots over zijn plannen en liet hij ons al zijn excursies ervaren.

In het bos:

Onvergetelijk was het om hier samen met mijn kinderen van te mogen genieten. Dit bos, zoals de Surinamers zelf deze jungle noemen, is nog werkelijk een ongeremd stuk van het Amazone regenwoud. Het is zeer de moeite waard om te bezoeken. Wij waren daar de enige acht toeristen; onvergetelijk dus. We keken uit op de dagelijkse bezigheden van de dorpelingen in en rond de rivier.

De schoolkinderen die gebracht werden met de bootjes. De vissers op het water en de vrouwen met de afwas en de was in de rivier. Allemaal zijn ze gekleed met doeken. Het was buitengewoon echt en authentiek. Een schouwspel dat we zomaar mochten bekijken vanaf de overkant van de rivier. En af en toe klom een nieuwsgierig kind via de rotsen in het water naar ons eiland om kennis te maken met ons. Het leven leek hier wel jaren stilgestaan te hebben, op de mobiele telefoon na dan.

Eigen verantwoordelijkheid:

Wat mij ook bijzonder aansprak in de land was de cultuur van gebrek aan regels en daarmee een grote eigen verantwoordelijkheid. Waar in ons land zoveel regels zijn dat het soms bijna truttig is, zijn hier juist bijna geen regels. Dat kan natuurlijk ontaarden in chaos, maar zoals ik het heb ervaren was het hier juist heel ontspannen en volwassen. De verantwoordelijkheid voor mijn veiligheid werd gewoon bij mij zelf neergelegd. Ik was daar 100% verantwoordelijk voor mijn eigen gedrag en het effect daarvan. Er was niemand die mij vertelde wat ik wel of niet moest doen. Er werden alleen suggesties gedaan over wat effectief of verstandig was.

Zo lagen er bijvoorbeeld zwemvesten klaar in de boot. Slechts op 1 moment werden we nadrukkelijk gevraagd ze om te doen. De rest van de urenlange vaartochten mochten we dat zelf bepalen. Nu stond er weinig water in de rivier die vol met keien en rotsen ligt. Dus het vraagt behoorlijk wat stuurvaardigheden van de gidsten om de smalle kleine boot (gemaakt van een bepaalde boom uit het bos) kundig hierdoor heen te loodsen.

Avontuur:

Eigenlijk waren de vaartochten daardoor vergelijkbaar met een wildwater rafting tour, maar dan zonder zwemvesten en ondertekenen van eigen risico. Er werd keihard gevaren, rakelings werden de rotsen ontweken en soms ook niet….;) Dan moesten wat mensen uitstappen, langs de piranha’s lopen om verderop weer in te stappen. Het was een avontuur.

NLP principes in dagelijkse praktijk:

Ik heb tijdens de tour vooral het “voorin de bus principe” herkend. Je bent zelf verantwoordelijk voor hoe je je voelt en gedraagt. In combinatie met een bak aan onbeperkende overtuigingen als het gaat om het stap voor stap opbouwen van dit authentieke vakantieresort. Ook de systemische wetten kon ik heel gemakkelijk herkennen in het ondernemerschap op de familiegrond van de voorouders. Zo zag ik weer alle NLP basisvooronderstellingen tot leven komen in de dagelijkse praktijk. Ik heb ervan gesmuld.

No spang:

Zeker in combinatie met de ontspannen basishouding, waardoor stress buiten de deur wordt gehouden en er geen plaats is voor angst. No spang zeggen ze hier! Genieten en vooral ontspannen was het motto. Zo kregen we bijvoorbeeld dagelijkse onze portie “hangmatteren” voorgeschreven waardoor ik in no time ont-stresst raakte. Niets fijner dan in de schaduw liggend in een hangmat naar de geluiden van het bos te luisteren.

Dat is trouwens ook 1 van de dingen die Tobias direct al als belangrijkste pluspunt aangaf. Hij sprak vanaf zijn aankomst al zijn voornemen uit om jaarlijks terug te keren voor een kort verblijf om weer even totaal ontspannen te raken.

Ik begrijp het nu volledig. Hier in Suriname kun je gemakkelijk een weekje ont-stressen en leven zonder angst. Twee belangrijke ingrediënten voor geluk. Ik ben zo enorm dankbaar voor deze ervaring!

Wil jij ook mijn blogs ontvangen:

Ik schrijf geregeld een persoonlijk blog waarin ik mijn belevenissen koppel aan mijn kennis van NLP die mij weer geleerde lessen hebben opgeleverd. Hopelijk ook ter inspiratie van jou. Ken jij mensen die deze blogs gemakkelijk per mail willen ontvangen? Voel je vrij het door sturen. Inschrijven kan via deze link:

@mireilleverhoef, 28 oktober 2019