#62 Wat is de tegenpool van angst?

Wat is angst:

Volgens Eckhard Tolle ontstaat angst wanneer we bang zijn dat we iets verliezen wat we denken nodig te hebben (van een ander) of wanneer we bang zijn iets kwijt te raken wat we nu wel hebben. In beide gevallen ontstaat angst door een gedachte aan tekort aan iets waarvan wij denken dat we het nodig te hebben en daarbij afhankelijk zijn van een ander.

Angst werkt verlammend en wanneer het in grote mate aanwezig is, verstoort het ook ons logisch denken. Ik wil daar graag iets aan toevoegen om anders te gaan kijken naar hetzelfde. Namelijk het beantwoorden van de vraag: wat is de tegenpool van angst?

Het is immers een actuele vraag met de aanwezigheid van het Corona virus wereldwijd. Want volgens mij zijn er momenteel twee virussen gaande, ten eerste dit nieuwe griepvirus en ten tweede de angstgolf die erbij gepaard gaat. Volgens mij is het de angstgolf die de hele wereld nu in zijn greep krijgt. Ik wil daar graag wat liefde tegenin brengen als tegenpool van angst.

Het nieuws als bron van angst:

Ik heb al jaren geleden besloten het “gewone” nieuws te mijden, omdat dit mij een gevoel van onmacht geeft. Ik ervaar dan een golf van negatieve berichten waar ik zelf geen invloed op heb. Het voedde mijn gevoel van angst en onmacht en daar heb ik mijzelf tegen gewapend door het te mijden en mijn nieuws via andere kanalen te ontvangen. Zo heb ik de verantwoordelijkheid voor mijn eigen nieuwsbeleving weer teruggelegd bij mijzelf.

Gelukkig zijn er in mijn omgeving genoeg liefdevolle mensen die mij tijdig even bijpraten over de feiten die ik wel echt zou moeten weten. Dus ik weet feitelijk wat er speelt, in grote lijnen, zonder de emotionele verhalen erbij. Ik vermijd de heftige nieuwsberichten op de radio en televisie hierover, simpelweg omdat het voor mij niet werkt. Ik hoor dit liever gefilterd via de mensen waarvan ik weet dat zij het goed met mij voor hebben en waar ik meer vertrouwen in heb.

Ik weet nog heel goed wanneer ik dit besluit nam. Het was bij de tweede ronde van de netflix serie House of Cards. Vanaf dat moment realiseerde ik mij dat er andere belangen een rol spelen in de verslaglegging van het nieuws. Dit werd onlangs opnieuw voor mij bevestigd door een filmpje die viraal ging van oud NOS verslaggever Charles van Groenhuijssen. Hierin onthult hij dat goed nieuws geen nieuws is en dat de economie niet gebaat is bij tevreden en gelukkige mensen. Door mensen angstig te houden, ontstaat een maatschappij van bereidwillige en consumerende klanten. Mensen die alles “kopen” wat hen voorgehouden wordt, ook nieuws wat geen nieuws hoeft te zijn.

Liefde als tegenpool:

Dus wat is de tegenpool van angst? Voor mij is dat liefde! In mijn maandelijkse coachdag kwam dit onderwerp gisteren ook ruimschoots aan bod.

De eerste reactie van deelnemers is dat “vertrouwen” de tegenpool is. Ik denk dat dit ook waar is. Alleen ik denk dat vertrouwen een output is van liefde. Met name van zelfliefde. Wanneer we voldoende van onszelf houden, dan krijgen we zelfvertrouwen. Wanneer we zelfvertrouwen hebben dan hebben we als vanzelf meer vertrouwen in een ander. Tenslotte is het de projectie van onszelf die we waarnemen bij de ander (perceptie = projectie).

Jouw buitenwereld is een projectie van jou zelf:

Wanneer we ons realiseren dat wij zelf ons eigen binnenwereld weerspiegelen op de buitenwereld, kunnen we zien hoe wij dus gefilterd waarnemen. Dus wanneer we vol zelfvertrouwen vanuit eigenwaarde en zelfliefde naar onze omgeving kijken, dan wordt het veel rustiger. Dan blijven we dus kalm bij wat er ook gebeurt. Omdat we autonoom kunnen handelen vanuit voldoende bedding van zelfliefde.

Dus het feit dat we wereldwijd nu op scherp gezet worden door de angstgolven die verspreid worden, is voor mij een signaal om opnieuw bewust stil te staan bij wat er nodig is. En dat is liefde. Want liefde geeft rust en vertrouwen. Liefde maakt dat wij onszelf voeden met warmte, eigenwaarde en erkenning dat we er mogen zijn.

Hoe komen we voorbij de angst:

Alleen dit is nu juist het lastigste deel van het verhaal. Want hoe komen we voorbij de angst wanneer deze ons negatief beïnvloedt? Niet alleen angst voor ziekte en dood, maar ook voor verlies van inkomen, gebrek aan controle en verdwijnen van zekerheid. Dit alles is gevoed door het idee van tekort en dat geeft het gevoel van slachtofferschap. Alsof we er zelf niets meer aan kunnen doen.

Wanneer we dit omdraaien en onszelf weer verantwoordelijk maken voor ons eigen welzijn, dan heeft dit direct positieve gevolgen voor onze omgeving. Het corona virus maakt dat heel duidelijk voor mij; we hebben anders om te gaan met onszelf en onze omgeving.

We worden ook nu uitgenodigd om kalm te blijven en voorbij de angst te gaan. Dit wordt elke dag lastiger met de veranderende maatregelingen rondom reizen, vliegen, bijeenkomen en simpelweg de dingen blijven doen die we deden. We worden genoodzaakt om anders om te gaan met de realiteit en daarvoor hebben we voorbij de angst te gaan.

Jezelf minder waard vinden:

Wanneer we de angst gaan onderzoeken bij onszelf komen we vaak tot de essentie van onszelf niet voldoende waard vinden. Een ander belangrijker maken en geloven wat een ander zegt in plaats van naar onze eigen impulsen en intuïtie te luisteren. Want wanneer we doen wat we denken dat een ander van ons verwacht, worden we in ieder geval niet afgekeurd. Dan horen we erbij en dat geeft ons een gevoel van erkenning en veiligheid.

Kijk maar als we dit in stapjes onderzoeken. Waar we bang voor zijn, is datgene wat we niet durven, maar wel zouden willen doen. Waarom zijn we daar bang voor? Omdat we al invullen hoe anderen daarover denken en aannemen dat zij het zullen afwijzen.

Stoppen met goed of fout:

Daar begint al de verdeling in goed of fout en deze veroordeling zorgt voor angst. Dat we dit onszelf aandoen, hebben we op dat moment nog niet in de gaten.

Toch is dat de eerste stap die we hebben te zetten om voorbij de angst te komen. Ons realiseren dat we dit onszelf aandoen. We zijn immers zelf verantwoordelijk voor onze gedachten en onze gevoelens en dus hoe wij daar vervolgens mee omgaan. Dus we zijn ook zelf verantwoordelijk voor de veroordeling die we onszelf aandoen door dingen als goed of fout te bestempelen.

Angst voor de afwijzing door de goed/fout norm:

Wanneer we ons laten leiden door de negatieve emotie angst, dan houden we onszelf in. Dan zijn we bang voor de reactie en dus passen we ons aan. Aan de norm die we denken dat onze omgeving aan ons gesteld heeft. Daarmee hebben we onze verantwoordelijkheid geheel weggegeven aan een ander. En dus ook ons welbevinden in handen gelegd bij een ander. En daar worden we vervolgens bang van, zo houden we zelf deze vicieuze cirkel in stand.

Het proces omkeren in het NU:

Wanneer we dit proces willen omkeren, hebben we dus voorbij de angst te gaan. De angst van binnen bij onszelf te onderzoeken en vooral weer terug te gaan naar het hier en nu. Want zoals laatst iemand in mijn coachdag zo mooi zei: “In het hier en nu is er eigenlijk niets aan de hand, pas als ik verder ga denken naar de toekomst dan krijg ik de zenuwen en voel ik mij angstig. Ook waneer ik terug ga denken aan het verleden dan voel ik de pijn van het verlies of gemis wat ik toen had en nu niet meer. Maar als ik dan weer terug naar het hier en nu ga, dan kan ik voelen dat er niet zoveel aan de hand is. Dat het nu eigenlijk wel goed met mij gaat”.

Dus als we voldoende van onszelf houden dan hoeven we ook niet onze verlangens op een ander te projecteren. Dit kan een geliefde zijn, maar ook familie, omgeving, een werkgever, klanten, regering en zo verder.

Dus wat mij betreft is dit een pleidooi om goed stil te staan bij het hier en nu. Onze eigen angsten te onderzoeken en te ontdekken dat het vooral in ons hoofd zit. Want feitelijk is er niet zoveel aan de hand op dit moment. En vooral liefdevol naar onszelf te zijn, want dan hebben we het niet van een ander nodig. Dan maken we onszelf weer verantwoordelijk voor ons eigen welbevinden, geluk, gezondheid en daarmee onze toekomst.

Zelfliefde, dat kan geen toch angst tegenop?

NB natuurlijk is handen wassen altijd verstandig om te doen, althans dat werkt voor mij goed. Net als even de directe nabijheid vermijden zoals ik dat altijd al zou doen met iemand die ziek is.

@mireilleverhoef, 12 maart 2020

Comments

  1. Fred

    Wow, wat geweldig geschreven Mireille. Wat een eyeopener. Top! Ik blijf hem herlezen. Zet hem ook bij mijn te bewaren items om hem als het nodig is nóg eens te lezen. Thanks voor deze mooie blog!